Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe łakocie -FAWORKI

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt.
jaja 2 szt.
mąka 500 g
śmietana 250 g
spirytus 10 ml
masło 1 łyżka
ocet 1 łyżka
sól szczypta
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
smalec 500 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe łakocie -FAWORKI

Do drewnianej misy wbiłam 2 jajka i dodałam 6 żółtek ,ekstrakt z wanilii i cukier puder ,całość ucierałam mikserem na gładki biały puch .
Następnie dodałam śmietanę i spirytus .Zamieszałam dodając pozostałe składniki .
Do tego wsypałam mąkę pszenną .Gęstość ciasta nie powinna przekraczać gęstości ciasta makaronowego.Ciasto wyrabiałam intensywnie a mój mąż mocno walił wałkiem do momentu aż zaczynały pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza ,wtedy ciasto należy podzielić na sześć kawałków i kolejno podsypując mąką wyrabiać nadal ciasto ,wałkować na długość około 25 cm i szerokość około 5 cm .Po chwili można juz smażyć na rumiany kolor w głęboko roztopionym smalcu z dodatkiem spirytusu ( dzięki temu ciasto się wtedy nie przypala ) Aby uzyskać kształt faworka wcześniej oczywiście należy je przewlec przez przecięty środek :)
Po usmażeniu ułożyłam na papierze kuchennym i ostudziłam .Suto posypałam cukrem z prawdziwą wanilią .
Im cieniej rozwałkowane ciasto wtedy faworki są bardzo kruche i delikatne .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 07.02.2013 10:28
mniam
gosia561 06.02.2013 23:53
już pora

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak