Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Castagnole" nadziewane kremem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 220 gram
jajko 1 szt
cukier 50 gram
proszek do pieczenia 8 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło miękkie 30 gram
wino białe wytrawne 50 gram
sól 1 szczypta
cukier puder do dekoracji
krem czekoladowy i cytrynowy 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: "Castagnole" nadziewane kremem

-Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie ciasto.
-Przykryć i wstawić do lodówki na ok.30 min.
-Schłodzone ciasto podzielić na kilka części , utworzyć wałeczki o średnicy ok.2 cm. , pokroić na kawałki długości ok. 2 cm.
-Z każdego kawałeczka uformować w dłoniach kulkę.
-Rozgrzać olej i wkładać po kilka szt./ uwaga: rosną/, smażyć do osiągnięcia złotego koloru ,po czym przewrócić na druga stronę. Smażyć na wolnym ogniu aby środek był upieczony.
-Gotowe castagnole układać na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar tłuszczu.
-Całkowicie ostudzone nadziewać kremem przy pomocy szprycy cukierniczej z długą nasadką./ilość kremu podana orientacyjnie/
-Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 05.02.2013 23:31
Mam ochotę na takiego "pączusia". Z takim przepisem ich przygotowanie nie będzie trudne.
manaika 05.02.2013 23:12
super!
natalia.doradca 05.02.2013 23:04
pyszności
Noruas 05.02.2013 23:01
fajne na szybki deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak