Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki duszone w sosie winno-cebulowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki 4 małe peklowane
cebula 1/2 kg
wino białe 2 szkl.
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3
miód 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki duszone w sosie winno-cebulowym

Golonki natrzeć wyciśniętymi ząbkami czosnku roztartymi z miodem i olejem, posypać ziołami, kucharkiem i pieprzem - włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 10-12 godzin.
Ułożyć golonki w brytfance, dodać ziele angielskie i liście laurowe - zalać winem, dodać grubo pokrojoną cebulę i dolać 2 szklanki gorącej wody - nakryć i dusić godzinę, co jakiś czas odwracając mięso.
Kiedy golonki są niemal miękkie, odkryć i odparować nadmiar płynu - następnie włożyć do gorącego piekarnika i zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 19.04.2013 09:10
wspaniałe goloneczki
Habibi 11.03.2013 14:50
mój też był szczęśliwy ;)
Konczi 02.02.2013 05:41
mój mąż byłby wniebowzięty
ONY_za_kare 02.02.2013 00:39
uwielbiam golonkę... zrobiłaś ją idealnie i ślicznie podałaś... musi być pyszna... wpraszam się na jedną :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak