Kolorowy torcik obiadowy

Kolorowy torcik obiadowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placki

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • jajko

    1 szt.
  • burak ćwikłowy

    1 szt.
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • oliwa z oliwek

  • Dodatki:

  • zielona fasolka mrożona

    1,5 szklanki
  • twaróg

    200 gram
  • ogórek kiszony

    2 szt.
  • majonez

    1 łyżeczka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana

    3 łyzki
  • masło

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1/4 szklanki
  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • ser topiony

    1 (śmietankowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowy torcik obiadowy
Ziemniaki i cebulkę obieramy i trzemy na tarce albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę, jajko i pietruszkę. Przyprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem. Masę dzielimy ma dwie części 2/5 i 3/5.
Krok 2 - Kolorowy torcik obiadowy
Do drugiej mniejszej części ciasta dodajemy buraka, którego ścieramy na tarce lub mielimy maszynką.
Krok 3 - Kolorowy torcik obiadowy
Na patelni smażymy placki jednakowej średnicy. Użyłam oliwy z oliwek.
Moja patelnia ma 24 cm średnicy. Pieczemy 3 jasne i 2 ciemne placuszki.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki, którymi przełożymy torta.

Gotujemy 1,5 szklanki fasolki zielonej, przyprawiamy ją jedynie solą i masłem.
Krok 4 - Kolorowy torcik obiadowy
Na pierwszy jasny placek kładziemy równo fasolkę.
Krok 5 - Kolorowy torcik obiadowy
Twaróg mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym i majonezem. Przyprawiamy to pieprzem i odrobiną soli.
Następnie układamy placek czerwony, a na niego układamy warstwę twarożku.
Krok 6 - Kolorowy torcik obiadowy
Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pomidory krojone i dusimy całość z ziołami prowansalskimi i kucharkiem.
Układamy placek jasny i smarujemy wierzch obficie pomidorowym sosem.
Krok 7 - Kolorowy torcik obiadowy
Szpinak przyrządzamy z czosnkiem, serkiem topionym i solą i pieprzem.
Układamy go na placku czerwonym.
Krok 8 - Kolorowy torcik obiadowy
Ostatni placuszek jasny przyozdabiamy warstwą grzybków.

Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mrożone kurki, zalewamy winem. Dusimy, na koniec zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cały torcik przyozdabiamy papryką i pietruszką.
Smacznego :)

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawlito

21.11.2013 10:23
same pyszności

agnieszka214

09.08.2013 21:52
bardzo kolorowo

Kuchareczka2

02.07.2013 20:15
pomysłowy bardzo

Kolorowa

14.05.2013 19:47
Ależ szalony przepis !

zielonamorelka

04.05.2013 21:10
wygląda super tylko jak to się je?

AURELKA

11.04.2013 20:28
bardzo mis sie podoba

LoLa

06.04.2013 13:13
świetnie wygląda

Stenka

28.03.2013 08:01
ciekawy przepis

Anonimowy

11.03.2013 13:21
bardzo smaczny przepis

babajaga1969

03.03.2013 12:15
wymaga pracy, ale sam widok takiego kolorowego i wieloskładnikowego dania wart jest czasu spędzonego na jego przygotowaniach - ten zestaw musi być bardzo pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat