Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Drożdżowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dkg
cukier kryształ 30 dkg
masło 1 kostka
jaja 6 szt
mleko 1/2 l
zapach migdałowy
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Drożdżowy

Kroki postępowania

1
Robimy rozczyn z łyżki cukru łyżki mąki drożdży i mleka (letniego). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec Drożdżowy foto
2
Dodajemy mąkę jaja, zapach migdałowy , resztę mąki , cukru wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
Krok 2 - Makowiec Drożdżowy foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części , każdą część rozwałkować na placki.
Krok 3 - Makowiec Drożdżowy foto
4
Nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z białek. Zwijamy w posmarowany olejem papier do pieczenia .
Krok 4 - Makowiec Drożdżowy foto
5
Piec w temp 180-190 C 40 min. Lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.
Krok 5 - Makowiec Drożdżowy foto
6
Kroimy na kawałki. Smacznego !
Krok 6 - Makowiec Drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 05.01.2017 12:28
Klasyczny makowiec, to jednak coś.
Kuchenka 13.02.2014 19:12
wspaniałe!!!
Róża1 16.09.2013 23:36
bardzo apetycznie wygląda:-)
Ewelina38 22.07.2013 13:43
oj, uwielbiam taką drożdżową struclę z makiem :)
alaaa 30.04.2013 21:49
pachnąca i pyszna
pestka 14.02.2013 11:40
lubię ciasta z makiem
jozefinach 07.02.2013 11:38
Rolada wygląda bardzo smakowicie.
mysza75 04.02.2013 13:18
Fajny przepis :-)
AURELKA 01.02.2013 10:04
pycha , bardzo lubię
Kasnaj 01.02.2013 09:57
super :)
Amellia 31.01.2013 22:00
pycha
Agnieszka91 31.01.2013 17:10
pycha
Agnieszka91 31.01.2013 17:10
pycha
Mira85 31.01.2013 16:45
UWIELBIAM MAKOWCE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak