Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z chilli
W robocie kuchennym wymieszaj wszystkie składniki przeznaczone na ciasto kruche, można dodać trochę soli. Blaszkę na tartę posmarować masłem i wyłożyć na nie ciasto, podociskać pięścią i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, przestydzić i wyciągnąć z blaszki na talerzyk, można połamać na mniejsze kawałki.
2. CIASTO NA SPÓD:
W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki na ciasto na spód i wyłożyć na tą samą blaszkę co było robione ciasto kruche, również wysmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25min.
3. WYPEŁNIENIE:
Do kubka wsypać pół opakowania galaretki i zalać wrzątkiem (tak do 3/4 kubka). Odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki ale uważać by nie stężała do końca. Od razu można zrobić galaretkę cytrynową wg przepisu na opakowaniu i też wstawić do lodówki ale uważać by nie stężała do końca.
Gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać cukier puder, cynamon i żurawinę, wymieszać razem, następnie dodać galaretkę gruszkową.
4. SKŁADANIE:
NA ciasto na spód wyłożyć gruszki, na gruszkach poukładać kawałki ciasta kruchego (z reszty która zostanie można zrobić inny deserek albo schrupać jak ciasteczka do kawy :). Na wierzch wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godzinki.