Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Czekoladowy spód

  • mąka pszenna

    150 g
  • cukier drobny

    150 g
  • masło

    150 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • migdały

    60 g
  • soda oczyszczona

    ½ łyżeczki
  • sok z połowy pomarańczy

  • czekolada gorzka

    100 g
  • cukier puder

    80 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • mleko

    50 ml
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • MASA POMARAŃCZOWA :

  • cukier puder

    80 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • galaretka pomarańczowa

    2 szt.
  • sok z połowy pomarańczy

  • Składniki dodatkowe:

  • czekolada mleczna

    do dekoracji
  • perełki cukrowe

    do dekoracji
  • dżem pomarańczowy

    150 g
  • jogurt grecki

    400 g
  • twarożek

    250 (kanapkowo-sernikowy)
  • kardamon

    ½ mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Do utartej masy dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z połowy pomarańczy.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Masę połączyć z mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, zmielonymi na proszek migdałami i na samym końcu - z ubitą na sztywno pianą z białek.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Masę przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Piec 30 minut. Po wystudzeniu wierzch ciasta wyrównać.
Krok 7 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Przygotować masę czekoladową. Do misy włożyć jogurt naturalny, lekko ubitą śmietanę, cukier puder i kardamon. Połączyć składniki.
Krok 8 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Czekolady gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do nich żelatynę namoczoną w gorącym mleku. Wymieszać i lekko przestudzić.
Krok 9 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Czekoladę dodać do masy jogurtowo - śmietanowej. Połączyć składniki.
Krok 10 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Masę czekoladową wyłożyć na upieczony wcześniej spód czekoladowy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 11 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Twarożek kanapkowo - sernikowy umieścić w jednym naczyniu z ubitą śmietaną, dżemem pomarańczowo - limonkowym i cukrem pudrem. Wymieszać.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, używając ⅓ sugerowanej ilości wody. Ostudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej masą.

Wyłożyć na warstwę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 12 - Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Wierzch ciasta udekorować roztopioną czekoladą i perełkami cukrowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

21.12.2016 18:27
super ciasto

Ada-Gaba

08.05.2016 19:47
fantastyczne ciasto

ben-ka

15.06.2015 09:51
Apetyczne ciacho....................

rjustysia

25.11.2013 20:44
Wygląda świetnie! Chyba warto przygotować sobie taki deser ;)

Aleksandra/Olcia

27.10.2013 18:31
bardzo pracochłonne,ale tez bardzo apetyczne mniam

EwelinkA_93

27.10.2013 09:46
bardzo smaczne, i wygląda rewelacyjnie :-)

artur7

21.08.2013 13:35
bardzo ladne

Kuchenka

25.06.2013 15:32
wygląd znakomity

IZABELA29

06.05.2013 20:12
bardzo lubię gdy w przepisie jest podany wymiar blaszki,w której mam piec ciasto

jerzy3

29.04.2013 22:03
lubię połączenie czekolady i pomarańczy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat