Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa w puszczce

    1 opakowanie
  • margaryna

    20 dag
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3 szt
  • mąka tortowa

    10 łyzek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • cytryna

    1 szt
  • cukier waniliowy

    16 g
  • polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na spód formy wykładamy kruche ciasto (przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/26626/przepis-podstawowy-na-kruche-ciasto-.html), na ciasto kładziemy gotową masę makową. Na wierzch wykładamy cytrynowe ciasto ucierane.
Cytrynowe ciasto ucierane:
Tłuszcz ucieramy, dodając po jednym żółtku, po 2 łyzki cukry, po 1 łżce mleka i 2 łyzki mąki. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodajemy sok z pół cytryny, otarta skórkę z całej cytryny, mieszamy. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mąkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto lekko mieszamy i wylewamy na mak. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut.
Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i obsypujemy tarta gorzką czekolada .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rutynka

18.01.2014 12:12
przepyszne jest to ciasto

IlonaAlbertos

07.01.2014 19:39
Przepis wart wypróbowania.

Motorek

17.10.2012 08:32
bardzo smaczne ciasto

romanrafal

09.07.2012 16:52
pyszniutkie

Iwusia

06.07.2012 20:58
wygląda bardzo smakowicie, podoba mi się ten przepisik :)

Natalia/tubisiek

09.05.2012 17:40
apetyczne!

misia53

22.10.2011 11:42
wygląda bardzo smakowicie

Iwona51

07.09.2011 10:01
smaczne

Agnik

08.08.2011 18:42
mniam

Barbara/zuza22_85

23.03.2011 23:08
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat