Cukinia faszerowana szynką dojrzewającą i kuskusem podana z ziołowym dipem

Cukinia faszerowana szynką dojrzewającą i kuskusem podana z ziołowym dipem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt.
  • szynka dojrzewająca

    3-4 plasterki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • kuskus

    5-6 łyżek
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 łyżeczka
  • serek naturalny homogenizowany

    2-3 łyżki
  • jogurt naturalny

    2-3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i wydrążyć łyżeczką tak, aby powstały łódeczki. Szynkę pokroić na małe kawałki. Szynkę lekko podsmażyć na oliwie, dodać wydrążony miąższ cukinii i zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy cukinia będzie uduszona wrzucić kuskus i stopniowo dodawać wodę - tyle ile kuskus będzie w stanie wchłonąć. Dodać posiekany tymianek i bazylię - po pół łyżeczki, posolić do smaku. Połówki cukinii lekko posolić i napełnić farszem. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Przygotować dip: zmieszać serek z jogurtem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, zmiażdżone pół ząbka czosnku, resztę tymianku i bazylii oraz koperek. Upieczone cukinie podawać polane ziołowym dipem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

16.03.2012 19:23
fajne

angelika14

28.05.2011 09:54
Ależ ona apetyczna!!!

agnieszka189

19.07.2010 16:16
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat