Duszona szpikowana łopatka Eli

Duszona szpikowana łopatka Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • boczek wędzony

    150 g
  • czosnek

    8 ząbków
  • cebula biała

    1 sztuka
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    5 żąbkówk
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Grill - przyprawa klasyczna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek pokroić w słupki(pokrojony boczek można zamrozić-łatwiej będzie się szpikować),4 ząbki czosnku pokroić w grubsze plasterki.Cebulę posiekać,resztę czosnku przecisnąć przez praskę.W mięsie zrobić pionowe nacięcia cienkim nożem.W nacięcia wkładać po słupku boczku i plasterku czosnku.W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną,przyprawę do grilla i chwilę jeszcze smażyć.Podlać wodą,dodać pieprz,sól do smaku i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową,żeby nie wystygło.Mąkę wymieszać dokładnie z połową szklanki wody,wlać do sosu i chwilę pogotować.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam mięso z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

12.12.2010 19:46
wygląda smakowicie

katarzynka455

06.10.2010 07:59
uwielbiam kluski śląskie

eli_555

18.07.2010 22:29
W przepis wkradł się błąd.Bez 5 żąbkówk.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat