Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak drożdżowy z kapustą kisozną i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
masło 1 łyżka
olej 2 łyżki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól szczypta
Farsz:
kapusta kiszona 1/2 kg
pieczarki 1/2 kg
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak drożdżowy z kapustą kisozną i grzybami

Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy mleko z drożdzami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, odciskamy. Gotujemy około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy i podsmażamy. Posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki podsmażamy. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodajemy do nich kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz drobno siekamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy. Smarujemy je gotowym farszem i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Gotowe kulebiaki umieszczamy w keksówce, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy około godziny w 150 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 10.01.2013 00:53
Lubię wszystko co z kapustą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak