Rzeszowiak

Rzeszowiak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • cukier puder

    5 dkg
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • MASA ORZECHOWA:

  • orzechy włoskie

    30 dkg
  • mleko

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • białka

    2 szt
  • masa makowa

  • mak

    30 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • olejek arakowy

    do smaku
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    5 szt
  • rodzynki

    10 dkg
  • budyń cytrynowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olejek cytrynowy

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ser biały

    1 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rzeszowiak
Z podanych składników na ciasto kruche miesimy ciasto i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierwm do pieczenia.
Krok 2 - Rzeszowiak
Masa orzechowa: zmielone orzechy zalać mlekiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, do tego dodać orzechy i pianę z białek.
Dać kupkami na ciasto kruche.
Krok 3 - Rzeszowiak
Masa makowa: mak zzaparzyć i zmielić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, potem mak, pianę ubitą z białek i olejek arakowy. Wszystko dobrze wymieszać i dać pomiędzy orzechy.
Krok 4 - Rzeszowiak
Masa serowa: ser zmielić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać ser , pianę ubitą z białek i resztę składników, dobrze wymieszać. Ser wyłożyć na mak i orzechy.
Krok 5 - Rzeszowiak
Ciasto dać do piekarnika i piec ponad godzinę w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (71)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

31.07.2016 15:15
mmmm uwielbiam !!!

jagoda5913

26.07.2016 10:21
fajne ciasto

tobi1989

08.03.2016 11:22
Fajny deser :)

Edita

14.01.2016 08:05
chyba dzisiaj upieke

IZABELA29

09.12.2015 09:38
pyszne ciasto

Ada-Gaba

27.06.2015 23:04
świetne ciasto

ben-ka

13.05.2014 12:00
Wygląda bardzo apetycznie,pewnie i wybornie smakuje.

ben-ka

02.05.2014 10:27
Spróbowałabym kawałeczek:)

gosiag

23.02.2014 22:45
super ciacho

Przepisy Joanny

11.02.2014 09:53
mam przepis ale nie piekłam, wygląda kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat