Domowy keks

Domowy keks

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • jaja

    5 sztuk
  • alkohol

    1 kieliszek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

    3 łyżki
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i rumem. Następnie delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Powoli dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję należy dodać pokrojone bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ostudzić keks i polać gotowym lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

23.12.2013 17:32
bardzo smaczny jest taki keks

ben-ka

20.11.2011 22:26
lubię i robię keksy bo przynajmniej dłużej poleżą.

bercik1

17.10.2011 23:32
Lubię domowe keksy

Rogalik

15.09.2011 22:43
pycha

irenka

29.04.2011 21:55
pyszny deser

Iwusia

20.07.2010 15:57
Robię podobne i jest wspaniałe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat