Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowo-korzenne ciasteczka z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 50 g
morele 25 g
rodzynki 20 g
daktyle 20 g
cukier brązowy 60 g
wino czerwone 1 łyżka
masło 60 g
migdały 100 g
mąka pszenna 1i 2/3 szklanki
masło 200 g
cukier puder 1/2 szklanki
cynamon 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
kardamon 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowo-korzenne ciasteczka z bakaliami

Owoce: bakalie pokroić w drobna kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier brązowy, wino i masło. Zagotować, ciągle mieszając. Przestudzić i odstawić do stężenia.
Z mąki, migdałów, masła, cukru oraz przypraw zagnieść kruche ciasto. Uformować kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
Ciasto rozwałkować na ok. 3mm, wycinać foremkami kształtne ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko ozdobić małym kleksem owocowej mieszanki. Piec w 180C przez ok. 15-20min.
Z tego przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.02.2014 08:29
smakowite ciasteczka
cooleczka 06.08.2013 22:12
ale ładnie się prezentują
BeataJ 04.01.2013 22:01
palce lizać :)
ziutula
ziutula 04.01.2013 12:02
moje smaki się upiekły u Ciebie..
KasiaK90 04.01.2013 09:56
uwielbiam
Renataj 04.01.2013 09:14
Apetyczne ciasteczka. Pozdrawiam imienniczkę.
manaika 04.01.2013 08:50
pycha
wyattearp 04.01.2013 07:42
super
miroslawa 04.01.2013 05:45
mniam, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak