Przepis i sposób przygotowania na: Trójbit bez pieczenia
Gdy budyń wystygnie utrzeć razem z masłem/margaryną - oba składniki muszą być zimne, najpierw utrzeć tłuszcz na gładka masę i potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Powstanie gładki krem.
Spód blachy (sernikowa 25x30cm) wyłożyć herbatnikami. Na to rozsmarować masę budyniową. Całość przykryć herbatnikami.
Masę krówkową podgrzać w gorącej wodzie (nie gotować!), aby zawartość była ciepła (ale nie gorąca!). Rozsmarować na herbatnikach.
Całość znów przykryć herbatnikami.
Śmietankę 30% lub 36% (preferuję 36% Łowicką) ubić, w trakcie ubijania dodać 2 śmietan-fixy i łyżeczkę żelatyny.
Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Całość posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężało.