Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec ze śliwką
Wrzucamy kawałeczki słoniny do garnka i wytapiamy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy skwarki zaczną się rumienić, kroimy w kostkę cebulę, zaś śliwki na cienkie paseczki. Dodajemy je wraz z majerankiem do słoniny, najlepiej po trochu, tak aby tłuszcz nam nie "zbuzował" i nie wykipiał.
Mieszamy. Kiedy cebula będzie miała już złocisty kolor, zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy smalec solą i pieprzem, po czym przelewamy smalec do naczynia w którym zamierzamy go przechowywać.
Odstawiamy do ostygnięcia. Warto od czasu do czasu zamieszać smalec w naczyniu, tak aby skwarki i dodatki nie osiadły na dnie, a równomiernie rozłożyły się w całym smalcu.
Ostygnięty smalec wstawiamy do lodówki.