Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku

Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chudego surowego boczku wieprz

    1 kg
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • miód

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
Wszystkie składniki przygotować.
Krok 2 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
Olej rzepakowy połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, musztardą, miodem oraz majerankiem i lubczykiem, tak aby powstała gęsta marynata.
Krok 3 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
Boczek natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz wcześniej przygotowaną marynatą.
Krok 4 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
Boczek ułożyć w brytfannie do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 160*C.
Krok 5 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
Soczysty i aromatyczny boczek wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i skropić powstałym w trakcie pieczenia sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

galo90 01.07.2013 15:21
pyszne! ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat