Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chudego surowego boczku wieprz 1 kg
olej rzepakowy 4 łyżki
cebula 1 szt
miód 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki przygotować.
Krok 1 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
2
Olej rzepakowy połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, musztardą, miodem oraz majerankiem i lubczykiem, tak aby powstała gęsta marynata.
Krok 2 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
3
Boczek natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz wcześniej przygotowaną marynatą.
Krok 3 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
4
Boczek ułożyć w brytfannie do pieczenia i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 160*C.
Krok 4 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto
5
Soczysty i aromatyczny boczek wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i skropić powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Krok 5 - Boczek wieprzowy pieczony w ziołach - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

galo90 01.07.2013 15:21
pyszne! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak