Kotlety jabłkowe

Kotlety jabłkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

  • soda oczyszczona

  • sól

    do smaku
  • jabłko winne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w łupinkach,obrać i przepuścić przez maszynkę lub zetrzeć przez sito. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do masy ziemniaczanej razem z przesianą mąką. DOdać tarte jabłka i białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli i sody. Wszystko delikatnie wymieszać. FOrmować niewielkie kotlety i panierować je w bułce tartej, a następnie smażyć je z obu stron na złocisty kolor. Podawać z surówkami lub z dodatkiem śmietanki, albo jako dodatek do pieczonego drobiu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

matii6

17.03.2011 20:44
zaciekawił mnie ten przepis

alaaa

02.01.2011 18:43
ciekawe,,,

pauluna

25.08.2010 19:39
pyszne

marzencia2007

25.08.2010 08:46
ciekawe :) zdalo by sie spróbowac

marzencia2007

25.08.2010 08:46
ciekawe :) zdalo by sie spróbowac

plocia

08.08.2010 13:44
są pyszne, polecam

RenataZ-et

08.08.2010 10:45
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nigdy nie jadłam takich kotlecików, na pewno wypróbuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat