Cynamonowiec

Cynamonowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto cynamonowe

  • jajka

    4 sztuk
  • cukier puder

    400 g
  • margaryna

    200 g
  • cynamon Prymat

    1 opakowanie
  • mleko

    250 ml
  • mąka pszenna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa makowa

  • białka

    8
  • mak

    3/4 szklanki
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

  • masa do przełożenia

  • żółtka

    8
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 op.
  • mleko

    500 g
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • saszetak kawy dwa w jednym

    1
  • marmolada

    7 łyżek
  • polewa czekoladowa

  • migdały do ozdoby

  • andrut

  • Biszkopty

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cynamonowiec
Zaczynamy od przygotowania składników na ciasto cynamonowe.
Krok 2 - Cynamonowiec
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem .Dodajemy kolejno po jednym jajku.
Krok 3 - Cynamonowiec
Miksujemy z mąką ,cynamonem ,proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Cynamonowiec
Składnik wsypujemy na przemian z wlewaniem mleka.
Krok 5 - Cynamonowiec
Gotowe ciasto przelewamy do blaszek 40 x 34 cm . Wstawiamy kolejno do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Krok 6 - Cynamonowiec
MASA MAKOWA:
Białka ubijamy na sztywno , dosypujemy pod koniec ubijania cukier.
Krok 7 - Cynamonowiec
Zmniejszając obroty miksera dosypujemy pokruszone biszkopty lub inne kruche ciasta np ,pieguski, których ja użyłam oraz mąkę i proszek do pieczenia i mak.
Krok 8 - Cynamonowiec
Gotowe ciasto przelewamy do jednej z blaszek, w której piekło się ciasto cynamonowe i pieczemy w tej samej temp 30 minut.
Krok 9 - Cynamonowiec
Międzyczasie gotujemy gęsty budyń .
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem ,a w drugiej rozrabiamy żółtka, mąkę i 1 opakowanie budyniu.
Studzimy po ugotowaniu.
Krok 10 - Cynamonowiec
Budyń miksujemy z miękką margaryną dosypując zawartość saszetki kawy 2 w 1 .
Krok 11 - Cynamonowiec
Przechodzimy do składania ciasta.:

Do blaszki układamy docięty pod wymiar wafel.
Taki sam szykujemy sobie by mieć na wierzch do przykrycia.
Krok 12 - Cynamonowiec
Smarujemy go dość dokładnie warstwą marmolady.
Krok 13 - Cynamonowiec
Kładziemy na niego jeden blat ciasta cynamonowego. Lekko dociskamy.
Krok 14 - Cynamonowiec
Ciasto smarujemy połową masy budyniowej.
Krok 15 - Cynamonowiec
Przykrywamy ciastem MAKOWYM , a następnie znów wykładamy masę budyniową .
Krok 16 - Cynamonowiec
Na masę budyniową wykładamy 2 placek cynamonowy.
Krok 17 - Cynamonowiec
Smarujemy go marmoladą .
Krok 18 - Cynamonowiec
I przykrywamy waflem o takim samym wymiarze jak ten który kładliśmy na spód blaszki.
Krok 19 - Cynamonowiec
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc.

POLEWA:
2 łyżki śmietany ,2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao.
Podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia się cukru .
Krok 20 - Cynamonowiec
A tak wygląda po przekrojeniu.
Dobra rada by kroić je na mniejsze kawałki.
Przy jedzeniu łyżeczką wafel się nie poddaje i ciacho się rozwarstwia.
Jedzenie buźka najlepiej się sprawdza.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

27.12.2016 11:13
Może być pyszne :)

Dorian

03.05.2014 00:34
apetyczne ciacho

Grażyna13

03.04.2014 14:55
Oj, to by mi smakowało :)

Kuchenka

13.01.2014 18:45
brawo, wydaje się na przepyszne

Ola1young

01.01.2014 13:32
pyszne ciacho,fajny przepis-dużo zdjęć :)

artur7

14.12.2013 15:16
pysznie na swieta

matesko

21.10.2013 09:14
apetycznie wygląda

Grażyna13

04.09.2013 17:43
Pycha, moje smaki :)

Klausia

17.07.2013 12:02
lubię takie ciasta :)

as28

27.06.2013 13:25
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat