Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 300 gram
mąka 600 gram
drożdże 4 dekagramy
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
cebula 5 sztuk
olej 6 łyżek
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 150 mililitrów
ketchup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: cebulak

Kroki postępowania

1
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. przecisnąć przez praskę. cebulę pokroić w paski i ze smażyć na patelni do momentu ze złocenia. doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - cebulak foto
2
z kilku łyżek mąki, ciepłej wody i drożdzy oraz cukru zrobić rozczyn. odstawić na 15-20 min. pozostałą część mąki wsypać do miski, dodać ziemniaki, jajko, 4 łyżki oleju i 140 ml wody oraz rozczyn. wszystko dokładnie ze sobą połączyć. odstawić na 20-30 min.
Krok 2 - cebulak foto
3
wyłożyć blachę masą ziemniaczaną, posmarować ketchupem, posypać połową przyprawy do pizzy, wyłożyć cebulę, posypać pozostałą przyprawą. piec w 180 stopniach przez ok. 35-45 min. smacznego
Krok 3 - cebulak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 25.01.2013 20:19
pyszne
Aneta41 07.01.2013 19:52
fajne
misia53 31.12.2012 22:50
bardzo mi się podoba
Lemon 31.12.2012 12:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak