Orientalny kurczak ze szpinakiem podany na kaszce kuskus

Orientalny kurczak ze szpinakiem podany na kaszce kuskus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    1 szt.
  • nasiona kolendry

    1/3 łyżeczki
  • szpinak

    150-200 gramów
  • serek naturalny homogenizowany

    200 gramów
  • gałka muszkatołowa mielona

    0,5-1 łyżeczka
  • imbir mielony

    0,5-1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • sok z cytryny

    3-4 łyżki
  • miód

    2-3 łyżki
  • musztarda

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • kuskus

    200-300 gramów
  • oliwa z oliwek

    1-2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • anyż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kolendrę i anyżek zmiażdżyć w moździerzu. Kurczaka drobno pokroić, dodać do niego miód, sok z cytryny, chili, połowę gałki i imbiru, kolendrę z anyżkiem i musztardę. Odstawić na godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać zmiażdżony czosnek. Gdy mięso się zarumieni dodać szpinak i serek. Doprawić do smaku solą, imbirem i gałką. Kuskus posolić, dodać łyżkę oliwy i zalać wrzątkiem. Przykryć i poczekać około 5min aż napęcznieje. Na porcje kuskusu nałożyć kilka łyżek kurczaka ze szpinakiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

22.12.2012 15:16
ekstra:)

agnieszka189

10.02.2012 13:40
oj zjadłabym ;)

Małgorzata106

19.09.2011 18:13
super

angelika14

18.06.2011 00:28
wyglądają bardzo apetycznie

anoosia

29.05.2011 12:33
też tak uważam

krzyniu1984

19.07.2010 16:38
musi być bardzo smaczny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat