Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z łososia
600 g -
czosnek
2 ząbki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 sztuka -
tymianek
4 gałązki -
sól truflowa
1 do smaku -
szalotki
2 sztuki -
smardze z zalewy
8 sztuk -
ser gorgonzola
3 łyżki -
śmietana kremówka
200 ml -
zblanszowane liście szpinaku
100 g -
suszone pomidory Smak
6 sztuk -
sól
1 do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 do smaku -
dekoracja
0 0 -
kawior czarny
4 łyżeczki -
limonka
1 sztuka -
wino białe
100 ml -
parmezan
2 łyżki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 do smaku -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 sztuka -
oliwa
0,5 szklanki -
oliwa
4 łyżki -
tymianek
1 do smaku -
sok z limonki
1 (do smaku) -
kiełki
kilka do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem
Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser gorgonzola i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem gorgonzola ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.
Komentarze (1)