Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia
600 g
czosnek
2 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 sztuka
tymianek
4 gałązki
sól truflowa
1 do smaku
szalotki
2 sztuki
smardze z zalewy
8 sztuk
ser gorgonzola
3 łyżki
śmietana kremówka
200 ml
zblanszowane liście szpinaku
100 g
suszone pomidory Smak
6 sztuk
sól
1 do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 do smaku
Sklep Prymat
dekoracja
0 0
kawior czarny
4 łyżeczki
limonka
1 sztuka
wino białe
100 ml
parmezan
2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 do smaku
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 sztuka
oliwa
0,5 szklanki
oliwa
4 łyżki
tymianek
1 do smaku
sok z limonki
1 (do smaku)
kiełki
kilka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser gorgonzola i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.

Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem gorgonzola ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.08.2014 17:25
zjadłoby się niamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak