Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    600 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 sztuka
  • tymianek

    4 gałązki
  • sól truflowa

    1 do smaku
  • szalotki

    2 sztuki
  • smardze z zalewy

    8 sztuk
  • ser gorgonzola

    3 łyżki
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • zblanszowane liście szpinaku

    100 g
  • suszone pomidory Smak

    6 sztuk
  • sól

    1 do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 do smaku
  • dekoracja

    0 0
  • kawior czarny

    4 łyżeczki
  • limonka

    1 sztuka
  • wino białe

    100 ml
  • parmezan

    2 łyżki
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 sztuka
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • oliwa

    4 łyżki
  • tymianek

    1 do smaku
  • sok z limonki

    1 (do smaku)
  • kiełki

    kilka do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser gorgonzola i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.

Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem gorgonzola ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 13.08.2014 17:25
zjadłoby się niamm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat