Grill: Pikantna pierś z kurczaka z grillowanymi owocami i sosem miodowym aromatyzowanym chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    4 sztuki
  • oliwa

    100 ml
  • ananas

    0/5 sztuki
  • mango

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • truskawki świeże

    12 sztuk
  • sałata frisée

    1 mały pęczek
  • sos

  • miód pszczeli

    4 łyżki
  • sok z limonki

    1 sztuka
  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    1 sztuka
  • świeża mięta

    kilka gałązek
  • Imbir mielony Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 sztuka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Cynamon mielony Prymat

    1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do kurczaka Prymat i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą chili pieprz cayenne Prymat.

Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki usuwając twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron. W trakcie pieczenia mięsa, zgrillować również przygotowane wcześniej owoce.

Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 17.05.2012 18:43
ja uwielbiam takie połączenie słodkiego i ostrego, super
ewka1978 17.05.2012 17:25
nie za bardzo lubię miód, ale myślę, że go nie czuć w połączeniu z innymi składnikami
Sylwia29 17.05.2012 16:54
Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat