Babka z oczami Eli

Babka z oczami Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki sypkie,skrobiowe

    2 kg
  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajka

    7 SZTUK
  • mąka pszenna

    5 łyżek czubatych
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • margaryna

    do wysmarowania tortownicy
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotowac i przegnieść przez praskę.Szpinak rozmrozić,odparować i ostudzić.Do ziemniaków dodać szpinak,mąkę pszenną,ziemniaczaną,2 jajka,sól,pieprz,czosnek i gałkę muszkatołową do smaku.Wszystko razem wymieszać.Tortownicę(średnica 26 cm)wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane.W cieście zrobić 5 okrągłych otworów(około 4 cm średnicy-do dna tortownicy).W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut(zależy od piekarnika).Smacznego!

Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym(przepis w mojej galerii).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

04.04.2012 11:51
fajna

jolajka

28.01.2011 14:28
babka eli czy oczy?

wedith1

24.10.2010 11:19
Fajne i pomysłowe:)

Ewa104

02.09.2010 08:06
Bardzo fajny pomysł, do wypróbowania.

agnieszka189

02.08.2010 16:06
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat