Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto makowe z biszkoptami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12 szt
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka krupczatka 6 łyżek
cukier 1 szkl
mak 1 szkl
dżem porzeczkowy 1 słoik
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 0,5 l
masło 2 szt
spirytus
gorzka czekolada 1 szt
biszkopty podłużne

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto makowe z biszkoptami

białka odzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy cukier i znów ubijamy następnie dodajemy po żółtku i ucieramy aż masa podwoi swoja objętość. Nastepnie dodajemy przesiane mąki i proszek lekko mieszamy i dzielimy na dwie części jedną masę wylewamy do formy a do drugiej dodajemy mak i lekko mieszamy następnie wylewamy do formy i pieczemy ok 30 min. W tym czasie gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Nastepnie ucieramy masło na puch i dodajemy trochę spirytus do smaku i ostudzony budyń wszystko razem mieszamy. Rozpuszczamy gorzką czekolade

Przełożenie ciasta
biszkopt jasny
dzem
masa
dzem
biszkopt makowy
masa
podłużne biszkopt
polewa z gorzkiej czekolady - esy floresy
Rada: możemy biszkopt makowy posmarować od spodu i położyć na mase

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 08.07.2013 19:18
pycha ciacho)))
IZABELA29 22.06.2013 14:33
takie ciacha lubię
artur7 29.12.2012 20:51
apetycznie wygląda
babajaga1969 29.12.2012 19:35
wspaniałe ciacho
Simeo 29.12.2012 18:57
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak