Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe bałwanki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 25 dag
cukier 1 szkl
kakao 3 łyżki
mąka 2,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyzeczki
jajko 4 szt
banan 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe bałwanki

Pieczemy podobnie jak murzynka . Margarynę ,kakao i cukier gotujemy ok 7 min z 1/2 szklanki wody .Po tym czasie masę studzimy- odstawiamy . Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy sodę i przyprawę do piernika mieszamy .Białka ubijamy z odrobiną soli . Do masy kakaowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawa i sodą ,żółtka i ubite białka .Mieszamy . Ciasto wlewamy do foremek muffinkowych w kształcie bałwana . Napełniamy do połowy dajemy plasterek banana i jeszcze trochę ciasta .Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Po upieczeniu dekorujemy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 22.12.2012 10:03
super
cukiereczek 22.12.2012 09:07
fajne
nogawkuchni 22.12.2012 08:10
Urocze Ci wyszły, na pewno pięknie pachną i świetnie smakują, takie akcenty jeszcze bardziej podkreślają magię Świąt, oj spałaszowałoby się takiego bałwanka, chociaż takie ładne, że by było ich szkoda nadgryzać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak