Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ryżowe z mozzarellą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
parmezan
mozzarella

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ryżowe z mozzarellą

SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanego ryżu, 2 łyżki soki z cytryny, jajko, 3 łyżki tartego parmezanu, pieprz, sól, łyżka oliwy, 5 łyżek bułki tartej, mozzarella, natka pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jajko, pietruszkę i parmezan, przyprawić pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle części ile będzie krokietów. Nabierać ryż i formować owalne kotlety wcześniej wkładając w środek kawałek mozzarelli. Każdy kotlet dokładnie oprószyć bułką tarta. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec, aż zrobią się chrupiące. Można też, zamiast piec w piekarniku, usmażyć krokiety na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 24.01.2011 13:00
świetny pomysł
etka 23.07.2010 14:00
Moja siostra wegetarianka będzie zachwycona tym daniem, gdy je dla niej zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak