Krokiety ryżowe z mozzarellą

Krokiety ryżowe z mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

  • parmezan

  • mozzarella

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanego ryżu, 2 łyżki soki z cytryny, jajko, 3 łyżki tartego parmezanu, pieprz, sól, łyżka oliwy, 5 łyżek bułki tartej, mozzarella, natka pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jajko, pietruszkę i parmezan, przyprawić pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle części ile będzie krokietów. Nabierać ryż i formować owalne kotlety wcześniej wkładając w środek kawałek mozzarelli. Każdy kotlet dokładnie oprószyć bułką tarta. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec, aż zrobią się chrupiące. Można też, zamiast piec w piekarniku, usmażyć krokiety na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

24.01.2011 13:00
świetny pomysł

etka

23.07.2010 14:00
Moja siostra wegetarianka będzie zachwycona tym daniem, gdy je dla niej zrobię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat