Tonka Czekoladowa

Tonka Czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    100 g
  • kremówka

    300 ml
  • fasolka tonka lub gałka muszkatołowa

    1 łyżeczka
  • likier amaretto

    2 łyżki
  • białko

    2 szt.
  • cukier

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę posiekać. Połowę kremówki wymieszać z fasolką i doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodać czekoladę i wymieszać. Przelać masę do miski, wstawić do większego naczynia napełnionego zimną wodą. Dodać resztę kremówki oraz Amaretto, ubić mikserem na pianę, wyjąć z zimnej wody. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do pucharków. Chłodzić 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andżelika1

01.08.2012 19:10
czekoladowe desery ujmują mnie

Anna141

30.04.2011 19:49
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat