Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNA SZOPKA

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
ptasie mleczko 2 paczki
wafle tortowe 4 sztuki
masa cukrowa dodatek
białko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
barwniki spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNA SZOPKA

Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy cienki biszkopt na dużej blaszce. Jest to nasza podstawa. Na to układamy 2 wafle tortowe i docinamy tak żeby pasowało idealnie do wymiarów blachy. Białka ubijamy z cukrem bardzo dokładnie-jest to nasz klej. smarujemy nasze wafle tym klejem.
Z ptasiego mleczka budujemy 3 ścianki naszej szopki,każdą kosteczkę smarujemy naszym klejem. Trzeba to robić powoli i ostrożnie żeby nam się ściany nie rozwaliły. Dach robimy z wafli tortowych i doklejamy do za pomocą kleju. Wszystkie figurki robimy z masy cukrowej. Ja zrobiłam jeszcze 2 choinki które posypałam cukiereczkami i owieczkę i jakiegoś tam powiedzmy osiołka haha. Ale to już inwencja własna można z masy cukrowej zrobić przeróżne kolory i postacie ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia.

UWAGA- nie smarować dachu szopki klejem z białek bo nasiąknie i się zniszczy!!!!

Szopka w 100% jadalna zostanie tylko blacha :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.05.2013 00:14
pracochłonna ale efektowna
Krystyna32 13.03.2013 16:46
extra !!!!
Goya 14.02.2013 12:59
fajna
pajbek 19.12.2012 23:11
Super
Dorian 18.12.2012 08:34
pomyslowe
kate.500 18.12.2012 08:28
super ladna
Motorek 18.12.2012 08:04
extra
Amellia 17.12.2012 18:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak