Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie grzybowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nogi z królika 4 szt
grzyby suszone 1/2 szklanki
cebula biała 3 szt
czosnek 3 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczka
olej 1/2 szklanki
sól
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 200 z kości króliczych

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Mięso z królika umyć, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Królik w sosie grzybowym foto
2
Przygotować marynatę:
do miski wlać olej, dodać paprykę mieloną, gałkę muszkatołową i zamieszać.
Krok 2 - Królik w sosie grzybowym foto
3
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w drobną kostkę lub zmiażdżyć. Na spód szklanego naczynia wyłożyć część cebuli i czosnku, a następnie obtoczone w marynacie nogi królika. Na górę wyłożyć resztę czosnku i cebuli, przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki.
Krok 3 - Królik w sosie grzybowym foto
4
Grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin.
Krok 4 - Królik w sosie grzybowym foto
5
Mięso po zamarynowaniu przełożyć z marynatą do brytfanki I obsmażyć z każdej strony. Cebulę z marynaty na razie odstawić. Kiedy mięso się zrumieni podlać bulionem z kości króliczych i dusić.
Krok 5 - Królik w sosie grzybowym foto
6
Kiedy mięso będzie robiło się miękkie, a bulion odparuje dodać cebulę i chwilę podsmażyć.
Krok 6 - Królik w sosie grzybowym foto
7
Następnie do smażonego mięsa wlać namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i dusić wszystko razem jeszcze ok. 20 min.
Krok 7 - Królik w sosie grzybowym foto
8
Sos można zagęścić odlewając ok 4 łyżki gotującego się bulionu, schładzając i mieszając go z 2 łyżkami mąki i wlewając z powrotem chwilę podgotować.
Krok 8 - Królik w sosie grzybowym foto
9
Podawać z ziemniakami i tartymi buraczkami lub dowolną surówką. Pyszne danie polecam.
Krok 9 - Królik w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 21.10.2015 19:31
Pyszny pomysł dla amatorów króliczego mięsa.
IZABELA29 16.04.2013 09:05
moje króliczki jeszcze rosną i czekamy na młode
barbara11561 22.03.2013 14:38
lubię mięso królika
mysza75 06.03.2013 16:46
Bardzo zdrowe i chude mięso. Dawno nie jadłam :-)
Izabela/bella81 27.01.2013 08:10
lubię królika, a w takim sosie musi być pyszny
Renia1 22.01.2013 19:21
nigdy jeszcze nie przygotowywałam krolika, ale patrzac po twoim dokładnym opisie, mysle ze nikt nie powinien miec z tym problemu
jeta72 21.01.2013 11:31
rewelacja :-)
gosia56 17.01.2013 20:08
napewno pycha
teresa18 09.01.2013 19:37
pyszności pozazdrościć
Ewa6274879 01.01.2013 23:20
rewelacyjne danie!
Krystyna32 23.12.2012 08:17
super
pajbek 21.12.2012 20:47
Z królika lubię tylko pasztet, ale na tak przyrządzone mięsko chyba bym się skusiła :-)
olkaaa 18.12.2012 08:51
jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 16.12.2012 09:05
Rewelacyjny przepis
jozefinach 15.12.2012 17:26
Bardzo chętnie rozsmakowałabym się w takim króliku.
caralajna 15.12.2012 08:12
super
Ada-Gaba 13.12.2012 07:45
wyśmienite danie
treonina 12.12.2012 23:40
świetne!
kuklik 12.12.2012 15:05
wspaniałe
Anna169Hosz 10.12.2012 16:02
Rewelacja!
sara1 07.12.2012 21:59
apetycznie wygląda
Mysiunia 07.12.2012 21:43
jak dla mnie to rewelacja!:) idealne połączenie:)
miszelka 07.12.2012 21:36
wygląda bardzo apetycznie :)
Sroczka 07.12.2012 21:04
Wyśmienita potrawa. Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
Beatris 07.12.2012 20:53
Doskonałe połączenie. Muszę gdzieś "upolować" królika.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak