odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kotleciki z siekanej ryby w sosie koperkowym. Pomysł na lekki obiad, który zachwyci każdego. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sznycelki

  • cebula biała

    1 sztuka
  • filet z dorsza

    0,5 kilograma
  • jajko

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku

Sos

  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • bulion rybny

    1/2 szklanki
  • śmietanka 36%

    1 szklanka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • koperek świeży

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sznycelki:

1. Na dużych oczkach tarki ścieramy cebulę i wrzucamy do sporej miski.

2. Filety siekamy i dodajemy do cebuli, doprawiamy przyprawą do ryb.

3. Wbijamy jajka, posypujemy ziołowym pieprzem. Mieszając, dokładnie łączymy składniki.

4. Następnie stopniowo dodajemy łyżką bułkę tartą i mieszamy całość, do czasu, aż masa będzie miała zwartą konsystencję – w razie potrzeby możemy dosypać więcej bułki tartej.

5. Formujemy w dłoniach sznycelki. Oprószamy je mąką pszenną.

6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy sznycelki z obu stron.

 

Sos:

1. Siekamy drobno czosnek, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i szalotkę. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli.

2. Wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy sos.

3. Koperek siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wyłączamy palnik. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy sos, układamy na nim sznycelki i dekorujemy świeżym koperkiem.



Doradca Smaku
Pozostałe łodyżki koperku możemy związać sznurkiem i wrzucić do gotujących się ziemniaków. Po ugotowaniu będą one miały koperkowy aromat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat