Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(100)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotleciki z siekanej ryby w sosie koperkowym. Pomysł na lekki obiad, który zachwyci każdego. 

Składniki:

Sznycelki

cebula biała 1 sztuka
filet z dorsza 0,5 kilograma
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Sos

czosnek 1 ząbek
szalotka 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
bulion rybny 1/2 szklanki
śmietanka 36% 1 szklanka
Musztarda kremska Prymat 2 łyżeczki
koperek świeży 1 pęczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
koperek świeży do dekoracji

Porada

Pozostałe łodyżki koperku możemy związać sznurkiem i wrzucić do gotujących się ziemniaków. Po ugotowaniu będą one miały koperkowy aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

Sznycelki:

1. Na dużych oczkach tarki ścieramy cebulę i wrzucamy do sporej miski.

2. Filety siekamy i dodajemy do cebuli, doprawiamy przyprawą do ryb.

3. Wbijamy jajka, posypujemy ziołowym pieprzem. Mieszając, dokładnie łączymy składniki.

4. Następnie stopniowo dodajemy łyżką bułkę tartą i mieszamy całość, do czasu, aż masa będzie miała zwartą konsystencję – w razie potrzeby możemy dosypać więcej bułki tartej.

5. Formujemy w dłoniach sznycelki. Oprószamy je mąką pszenną.

6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy sznycelki z obu stron.

 

Sos:

1. Siekamy drobno czosnek, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i szalotkę. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli.

2. Wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy sos.

3. Koperek siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wyłączamy palnik. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy sos, układamy na nim sznycelki i dekorujemy świeżym koperkiem.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak