Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26
Sznycelki:
1. Na dużych oczkach tarki ścieramy cebulę i wrzucamy do sporej miski.
2. Filety siekamy i dodajemy do cebuli, doprawiamy przyprawą do ryb.
3. Wbijamy jajka, posypujemy ziołowym pieprzem. Mieszając, dokładnie łączymy składniki.
4. Następnie stopniowo dodajemy łyżką bułkę tartą i mieszamy całość, do czasu, aż masa będzie miała zwartą konsystencję – w razie potrzeby możemy dosypać więcej bułki tartej.
5. Formujemy w dłoniach sznycelki. Oprószamy je mąką pszenną.
6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy sznycelki z obu stron.
Sos:
1. Siekamy drobno czosnek, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i szalotkę. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli.
2. Wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy sos.
3. Koperek siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wyłączamy palnik. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy całość.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy sos, układamy na nim sznycelki i dekorujemy świeżym koperkiem.