Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kotleciki z siekanej ryby w sosie koperkowym. Pomysł na lekki obiad, który zachwyci każdego. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sznycelki

  • cebula biała

    1 sztuka
  • filet z dorsza

    0,5 kilograma
  • jajko

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku

Sos

  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • bulion rybny

    1/2 szklanki
  • śmietanka 36%

    1 szklanka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • koperek świeży

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26

Sznycelki:

1. Na dużych oczkach tarki ścieramy cebulę i wrzucamy do sporej miski.

2. Filety siekamy i dodajemy do cebuli, doprawiamy przyprawą do ryb.

3. Wbijamy jajka, posypujemy ziołowym pieprzem. Mieszając, dokładnie łączymy składniki.

4. Następnie stopniowo dodajemy łyżką bułkę tartą i mieszamy całość, do czasu, aż masa będzie miała zwartą konsystencję – w razie potrzeby możemy dosypać więcej bułki tartej.

5. Formujemy w dłoniach sznycelki. Oprószamy je mąką pszenną.

6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy sznycelki z obu stron.

 

Sos:

1. Siekamy drobno czosnek, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i szalotkę. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli.

2. Wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy sos.

3. Koperek siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wyłączamy palnik. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy sos, układamy na nim sznycelki i dekorujemy świeżym koperkiem.



Doradca Smaku
Pozostałe łodyżki koperku możemy związać sznurkiem i wrzucić do gotujących się ziemniaków. Po ugotowaniu będą one miały koperkowy aromat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat