Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sznycelki
-
cebula biała
1 sztuka -
filet z dorsza
0,5 kilograma -
jajko
2 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
mąka pszenna
3 łyżki -
masło klarowane
2 łyżki -
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
do smaku -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sos
-
czosnek
1 ząbek -
szalotka
1 sztuka -
masło klarowane
1 łyżka -
bulion rybny
1/2 szklanki -
śmietanka 36%
1 szklanka -
Musztarda kremska Prymat
2 łyżeczki -
koperek świeży
1 pęczek -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
koperek świeży
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Sznycelki rybne w sosie koperkowym, odc. 26
Sznycelki:
1. Na dużych oczkach tarki ścieramy cebulę i wrzucamy do sporej miski.
2. Filety siekamy i dodajemy do cebuli, doprawiamy przyprawą do ryb.
3. Wbijamy jajka, posypujemy ziołowym pieprzem. Mieszając, dokładnie łączymy składniki.
4. Następnie stopniowo dodajemy łyżką bułkę tartą i mieszamy całość, do czasu, aż masa będzie miała zwartą konsystencję – w razie potrzeby możemy dosypać więcej bułki tartej.
5. Formujemy w dłoniach sznycelki. Oprószamy je mąką pszenną.
6. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy sznycelki z obu stron.
Sos:
1. Siekamy drobno czosnek, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W rondlu roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i szalotkę. Podsmażamy, mieszając, aż się zeszkli.
2. Wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy sos.
3. Koperek siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Wyłączamy palnik. Do sosu dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy całość.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy sos, układamy na nim sznycelki i dekorujemy świeżym koperkiem.
Pozostałe łodyżki koperku możemy związać sznurkiem i wrzucić do gotujących się ziemniaków. Po ugotowaniu będą one miały koperkowy aromat.![]()
Komentarze (0)