Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kury z kluseczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
jajko 2 szt
pieprz ziarnisty 2-3 szt
mąka pszenna 7-8 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
porcja rosołowa z kurczaka 70 dag
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kury z kluseczkami

Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, wlać 1,5 l zimnej wody, dodać odrobinę soli, pieprz ziarnisty i gotować na wolnym ogniu. Po upływie pół godziny dodać obrane warzywa i upieczoną nad płomieniem palnika cebulę. Gotować do miękkości mięsa. Do miseczki wybić jajka, wlać 2 łyżki wody, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, zamieszać. Ugotowany rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka, dodać pokrojoną marchewkę, zagotować. Łyżką zamoczoną w rosole nabierać ciasto i drugą łyżką zsuwać kluseczki do rosołu, gotować 1-2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pozostałą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 12.12.2012 23:16
ja również bardzo lubię
olkaaa 07.12.2012 11:21
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak