Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i pieczarkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda gazowana 500 ml
mleko 500 ml
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 szklanki
olej 1 łyżka
sól szczypta
kapusta kiszona 700 gram
pieczarki 300 gram
cebula biała 2 sztuki
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 gram
pieprz do smaku
jajko 3 na panierkę

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przepis na ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.
Przepis na farsz:
Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).
Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.12.2016 21:28
Moje ulubione
Grazyna0211 21.10.2016 11:30
smaczne krokiety
ben-ka 03.09.2015 08:19
Lubię takie zjeść od czasu do czasu.
Ola1984 24.02.2014 18:01
Uwielbiam :)
Katarzyna59 12.10.2013 07:30
apetyczne krokieciki
Dorian 04.04.2013 21:11
pyszny obiadek
Bernadeta1 18.12.2012 19:17
moje ulubione krokiety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak