Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kreolska potrawka z ryby

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba
pomidory
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Kreolska potrawka z ryby

SKŁADNIKI: 2 morlesze lub snappery pokrojone w 2,5 cm kostkę - użyliśmy filetów z pstrąga, 2 łyżki ulubionych przypraw, 2 łyżki octu słodowego - użyliśmy winnego, mąka, olej. Sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 1 posiekana cebula, 30 dag świeżych pomidorów, bez pestek i posiekanych, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, 2 i pół szklanki bulionu rybnego lub wody, pół łyżeczki cynamonu, 1 posiekana ostra papryczka, 25 dag posiekanej czerwonej i zielonej papryki, sól, gałązki oregano.

SPOSÓB WYKONANIA: Rybę wymieszać z przyprawami i octem. Odstawić na 2 godziny. Panierować w mące i smażyć na oleju na złoty kolor. Przygotować sos. Rozgrzać olej z masłem, smażyć przez 5 minut cebulę. Dodać pomidory, czosnek i tymianek. Dusić 5 minut. Wlać bulion, dodać cynamon i ostrą papryczkę. Wymieszać. Włożyć kawałki ryby oraz świeżej papryki. Gotować kilka minut do zgęstnienia sosu. Doprawić. Przybrać oregano i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 23.04.2012 14:42
wygląda obłędnie
rosik93 30.08.2010 15:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak