odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Makaron z warzywami, odc. 4

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • rosół warzywny

    Kucharek
  • cebula biała

    3
  • seler naciowy

    1
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1
  • pomidory

    600 g różne rodzaje (+liście z krzaka)
  • makaron spaghetti

    250 g
  • ser długodojrzewający

    100 g
  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku

  • Bazylia suszona Prymat

  • oregano

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Makaron z warzywami, odc. 4 foto
Z włoszczyzny i kostki Kucharek gotujemy szybki rosół warzywny.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Makaron z warzywami, odc. 4 foto
W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Na olej wrzucamy pokrojone w grubszą kostkę cebule. Białą część selera naciowego wrzucamy do garnka z rosołem, a zieloną część kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z olejem i cebulą. Całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę (wraz z pestkami) oraz najmniejsze pomidory (w całości).
Krok 3 - Doradca Smaku V: Makaron z warzywami, odc. 4 foto
Większe pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy wraz z szypułkami do garnka. Na koniec do garnka wrzucamy liście z krzaków pomidora. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Do garnka wlewamy rosół, tak aby przykrył wszystkie składniki. Przyprawiamy bazylią, oregano oraz solą morską.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Makaron z warzywami, odc. 4 foto
Po chwili do garnka wrzucamy makaron i za pomocą łyżki wciskamy makaron w sos. Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu (czas gotowania liczymy od momentu ponownego zagotowania płynu w garnku). Na koniec dodajemy lubczyk oraz starty ser dojrzewający.
Przed podaniem makaron posypujemy startym serem.
Doradca Smaku
Po krojeniu ostrej papryki warto umyć ręce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 19.01.2017 19:26
Super danie
norweska20 07.09.2016 21:39
chętnie bym zjadła :) prosto i smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat