Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z jabłkami - przepis
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie przekładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i dolewamy ok. 1/4 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Jeśli używamy mocno kwaśnych jabłek mus możemy lekko dosłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wkładając je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia lub folii. Ułatwi to wałkowanie, ponieważ ciasto jest dosyć klejące. Jedną część papieru zabieramy i przekładamy ciasto do formy, pozbywamy się drugiej części. Wystające ciasto możemy wyciąć przed włożeniem do formy lub po.
Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Układamy na musie w niewielkich odstępach. Oprószamy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 50-60 min. Ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest zarumieniony. Inspiracja: Słodka Kuchnia Polska. Więcej na www.ilovebake.pl