Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania
Kapustę drobno szatkujemy, przelewamy wrzątkiem. Studzimy.
W dużej misce wyrabiamy rękę: mięso, ryż, kapustę, cebulę pokrojona w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Wbijamy do masy jajka i jeśli mamy za rzadką masę dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Formujemy pulpety, obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na patelni z oliwą .
Przekładamy do naczynia ceramicznego albo żaroodpornego i zalewamy sosem.
Wykonanie sosu:
Składniki na sos:
1/2 litra wody
1/2 litra passaty pomidorowej
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku i zalewamy nasze "pulpety".
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 1 godz.