Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 100 gram
por 100 gram
jaja 2-3 sztuki
śliwki suszone kilka
pestki dyni garść
orzechy włoskie garść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koniak 30 ml
czosnek 2-3 ząbki
tłuszcz do formy
szczyporek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami

Kroki postępowania

1

Wątróbkę opłukać, warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Do garnka wlać trochę wody (około pół szklanki), wrzucić warzywa i wątróbkę, gotować do miękkości około 15 minut. Odstawić do wystudzenia. Dodać śliwki i pestki.

Krok 1 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto
2

Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek i opcjonalnie szczypiorek.

Krok 2 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto
3

Wszystko przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Spróbować czy jest dobrze przyprawione.

Krok 3 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto
4

Następnie dodać jajka i koniak i ponownie zmiksować.

Krok 4 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto
5

Na końcu dodać orzechy włoskie w większych kawałkach i wymieszać. Do przygotowanej formy (około 23 cm) przełożyć masę i wygładzić powierzchnię.

Krok 5 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto
6

Piec 20-30 minut w 170 stopniach. Po całkowitym przestygnięciu pieczeń nadaje się do krojenia. Smakuje wybornie na chlebie z musztardą lub keczupem i nie jest tak tłusta jak zwykły pasztet.. Smacznego.

Krok 6 - pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.01.2014 20:12
brzmi ciekawie :)
Malgorzata549 07.11.2013 08:04
świetny przepis
Motorek 23.10.2013 14:30
fajny przepis na dobrą pieczeń
Wafelek2601 27.08.2013 19:25
Musiała być pyszna
Krystyna32 15.08.2013 09:05
smaczna pieczeń
mirosława4 03.07.2013 20:45
świetny pomysł na wykorzystanie wątróbki :)
Zosia1 08.04.2013 00:17
świetny pomysł
czekoladka_m 28.03.2013 17:29
Ja zawsze robię coś podobnego na Wielkanoc;)
Granita 17.03.2013 22:29
Dziękuję Caralajna za podpowiedź-poszukam więc w Piotrze i Pawle o dodatkowo w Almie- może gdzieś ją wytropię;)
caralajna 12.03.2013 17:56
wątróbka indycza ma najfajniejszą konsystencję, wieprzowa jest za twarda i żylasta, a z kurcząt za rzadka.. wg mnie. na indyczą wątróbkę czasem udaje mi się trafić w delikatesach Piotr i Paweł
Granita 12.03.2013 14:43
na DS pierwszy raz w życiu dowiedziałam się o wątróbce indyczej;choć to logiczne,że indyk ją ma,nigdy się nad tym nie zastanawiałam;jednakże u mnie jest problem, bo nie ma jej w sklepach,a marketowego mięsa nie kupuję...
Granita 12.03.2013 14:41
już nawet zdjęcia są smakowite,a co dopiero danie...
Dorota37 16.11.2012 21:29
smaczne
MAR3STA 13.11.2012 19:01
pyszne danie
Mati13 13.11.2012 18:13
jak dla mnie bomba!
Mati13 13.11.2012 18:13
jak dla mnie bomba!
Wacław 13.11.2012 09:57
świetny przepis,ciekawy jestem smaku !
IZABELA29 12.11.2012 08:56
ciekawy pewnie smak tej pieczeni
Katarzyna59 11.11.2012 16:24
smaczna
anemon 11.11.2012 12:19
U mnie w domu Twoja pieczeń znalazłaby wielu amatorów.
RenataZ-et 11.11.2012 09:36
fajny pomysł
adelajda 10.11.2012 21:35
nie lubię wątróbki ! ale wygląda wspaniale !
Rafał10 10.11.2012 21:27
uwielbiam jak jest tak duuużo dodatków :) wygląda tak wspaniale, że nikt mu się nie oprze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak