Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja pomidorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 litry
pomidory 1/2 kg
marchewka 1 szt
seler 1 kawałek
pietruszka korzeń 1 szt
ziemniaki 3 szt
czosnek 3 ząbki
chili 1 szczypta
śmietana 3 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
cebula 1 szt
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja pomidorowa

Ziemniaki kroimy w kostkę; marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach; zalewamy wodą i gotujemy (można dodac 2 kostki rosołowe). W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wczesniej nalezy ściągnąc skórkę ---> pomidory naciąc i zanurzyc we wrzątku). Dusimy do miękkości; ja nie czekam aż pomidory całe się rozgotują, lubię miec w zupie małe kawałki. Następnie pomidory z cebulą dodajemy do garnka, gdzie gotujemy warzywa. Aby zupa nabrała intensywniejszego koloru można dodac troszkę koncentratu pomidorowego, ja osobiście unikam :) Na koniec wciskamy czosnek i zabielamy zupkę śmietaną, chwilkę gotujemy. Doprawiamy według swoich upodobań kulinarnych, ozdabiamy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Silver Teaspoon 10.11.2012 12:44
uwielbiam
cukiereczek 10.11.2012 11:54
lubię
PIOTR11 10.11.2012 10:54
moja też, uwielbiam tę zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak