Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło kasztanowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasztany 300 g
woda 100 ml
cukier 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Masło kasztanowe

Kroki postępowania

1
Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Krok 1 - Masło kasztanowe foto
2
Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek.
Krok 2 - Masło kasztanowe foto
3
Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut.
Krok 3 - Masło kasztanowe foto
4
Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić. Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc.
Krok 4 - Masło kasztanowe foto
5
Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów.
Krok 5 - Masło kasztanowe foto
6
Rewelacyjny przysmak z kasztanów, słodycz kremu połączona z kasztanową nutką. Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami.
Smacznego ;)
Krok 6 - Masło kasztanowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 18.08.2013 20:05
to bardzo oryginalne- nigdy nie jadłam kasztanów a masełko z pewnością jest smaczne
Smaczna_B 14.06.2013 19:39
kasztany jadalne są super!jadłam pieczone w piekarniku,ale masła takiego nie!
czekoladka_m 07.12.2012 19:51
jeszcze nigdy nie jadłam kasztanów a masełko wygląda baaardzo apetycznie:)
caralajna 16.11.2012 08:14
o. coś nowego, a kasztany akurat wczoraj widziałam w Piotrze i Pawle :) może się skuszę i kupię
kasienka23 09.11.2012 21:15
nie próbowałam nigdy takiego dania, z pewnością jest smaczne
Habibi 09.11.2012 17:29
Ja znam smak wyłącznie pieczonych oraz konerwowych kasztanów ;) Masełko jest ciekawą odmianą :)
Habibi 09.11.2012 17:29
Ja znam smak wyłącznie pieczonych oraz konerwowych kasztanów ;) Masełko jest ciekawą odmianą :)
Sylwia56
Sylwia56 09.11.2012 15:20
bardzo ciekawy przepis
medi 09.11.2012 15:09
Bardzo lubię pieczone kasztany ale w postaci masła jeszcze nie jadłam.Muszę wypróbować.
Beata61 09.11.2012 12:41
ciekawy pomysł
Ola1984 09.11.2012 12:22
Chętnie spróbowałabym takich pyszności :)
uqash24 09.11.2012 12:14
Gdyż uwielbiam kasztany, a miałem ich w tym roku sporo i jeszcze są, to trzeba spróbować :) kasztany są pyszne, surowe i gotowane :)
Adam/ZUB3R 09.11.2012 11:40
super
Aleksandra15 09.11.2012 11:28
Nigdy nie jadłam, ale zakładam, że smak jest bardzo ciekawy ;-)
Patrycja25 09.11.2012 11:25
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak