Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze startym ciastem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 2 kg
cukier drobny 6 łyżek
sok z pomarańczy 100 ml
budyń waniliowy 1
jajko 5 sztuk
mąka 3 szklanki
margaryna 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
olej roślinny
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze startym ciastem

Mąkę łączymy z 1 łyżeczką proszku do pieczeni i cukrem. Rozpuszczamy margarynę i razem z 3 jajkami dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy 2/3ciasta. Blachę smarujemy olejem roślinnym i wykładamy rozwałkowane ciasto.
Ser miksujemy dodając budyń waniliowy, sok z pomarańczy, 2jaja, łyżeczkę proszku do pieczenia i z 6łyżek cukru. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę serową na ciasto. Połowę pozostawionego ciasta zagniatamy z kakao. Ciasto białe i czarne wkładamy na 10minut do zamrażarki. Następnie ścieramy obydwa kolory ciasta na tarce jarzynówce. Startym ciastem posypujemy wierzch sernika.
Sernik wkładamy na godzinę i 10minut do piekarnika do temperatury 180stopni. Ciasto wyjmujemy z blachy dopiero po całkowitym ostygnięciu, to zapobiegnie rozpadowi ciasta.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 08.11.2012 13:28
rewelacyjny:)
Lemon 07.11.2012 20:57
pycha
sara1 07.11.2012 19:09
ślicznie wygląda
jolanta19 07.11.2012 19:00
pyszności
Marta1986 07.11.2012 18:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak