Przepis i sposób przygotowania na: tarta z pomarańczową dynią, kruszonką i orzechami włoskimi
Mąkę (typ 650) przesiałam do miski i połączyłam z posiekanym masłem, następnie dodałam żółtka i cukier puder, zagniotłam ciasto. Trochę ciasta odłożyłam na kruszonkę, resztą wylepiłam formę (19-20cm) do tarty i schowałam do lodówki na 1 godzinę.
Dynię pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do rondelka. Zalałam sokiem z 1 pomarańczy, startą skórkę z tej pomarańczy, suszone śliwki i dodałam cukier. Wstawiłam na mały ogień i gotowałam aż cukier się rozpuścił.
Po wyjęciu z lodówki ciasto nakłułam widelcem, przykryłam papierem do pieczenia i obciążyłam fasolą. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut. Zdjęłam obciążenie i wstawiłam na kolejne 15 minut.
Masę dyniową wysypałam na tarte, pokruszyłam kruszonkę, posypałam orzechami włoskimi i zapiekłam w piekarniku aż kruszonka się zrumieniła. Po ostudzeniu posypałam startą czekoladą. Smacznego :)