Zapiekanka ryżowa.

Zapiekanka ryżowa.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dobrej mocno wedzonej kielbasy cienkiej

    15-20 dag
  • pieczarek

    25 dag
  • cebula czerwona

    1 szt
  • śmietanki 30%

    200 ml
  • sosu serowego w proszku

    1 opakowanie
  • sera zoltego startego na tarce

    10 -15 dag
  • kostka rosołowa drobiowa

    1 szt
  • pieprz

    do smaku
  • papryka ostra

    do smaku
  • do smaku

    do smaku
  • olej do smażenia

  • papryka czerwona

    po ½ szt
  • papryka żółta

    po ½ szt
  • ryż

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki, cebule obrac z lupinek i posiekac drobno.Kielbase pokroic w pol plasterki lub kostke jak kto woli.Papryki oczyscic z nasion umyc i pokroic w kostke lub paski.W garnku zagotowac 2 szklamki wody z kostka rosolowa dodac ryz i gotowac na wolnym ogniu do odparowania bulionu.Doprawic pieprzem, kostka czosnkowa i papryka w proszku, powinno byc pikantne.Kielbase podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju dodac cebulke chwilke poddusic , nastepnie dodac pieczarki i smazyc chwilke do odparowania nadmiaru sokow,po czym dodac papryke ,doprawic sola, pieprzem, papryka lub innymi przyprawami - ziolami jakie kto lubi.Calosc wymieszac z ugotowanym ryzem.Sos przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ze smietanka .Do zaroodpornego naczynia wylozyc polowe ryzu posypac polowa sera zoltego polac polowa sosu i na to reszta ryzu .Na wierzch wysypac reszte sera i polac reszta sosu serowego.Zapiekac w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach.Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile "odpczac" bedzie latwiej ja pokroic ,ale najlepsza jest na drugi dzien odgrzana w piekarniku lub w mikrofalowce z dodatkowa porcja sera polecam . Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat