Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zieloną soczewicą i brązowymi pieczarkami
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać do niej cebulę, rozgnieciony czosnek i smażyć do miękkości. Następnie do patelni dodać pieczarki, smażyć i doprawić do smaku jedną łyżką sosu sojowego i pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą wodę przykryć je pokrywką i chwilę dusić.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku zalać wodą tak aby woda wystawała ponad nie na około 3 cm. Następnie do warzyw dodać liść laurowy i dwa ziela angielskie. Całość gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Następnie do garnka z warzywami dodać odsączoną soczewicę i pieczarki z wodą. Całość gotować tak długo aby wszystkie smaki się połączyły. Zupę doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.