Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z maślankowej marynaty

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 średni
maślanka 2-3 szkl.
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 2-3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
cebula 1 średnia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z maślankowej marynaty

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, przełożyć do woeczka.
Do maślanki dodać wyciśnięty czosnek, sól morską, sporo białego pieprzu, sok z cytryny i utartą cebulę.
Doprawioną marynatę maślankową wlać do kurczaka - woreczek szczelnie zamknąć i masować mięso kilka minut.
Włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie mięso opłukać z maślanki, włożyć do czystego woreczka, zamknąć szczelnie i włożyć do mikrofalówki.
Ogrzewać 15-20 minut przy mocy 750-800W.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 30.11.2012 19:16
dietetycznie
Habibi 07.11.2012 07:39
Niby prosty sposób, kurczak ugotowany na parze, jednak marynata nadaje mu delikatności, a kurczak jest bardziej soczysty.
pistacja 06.11.2012 08:13
ciekawe muszę sprobować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak