Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udko z kurczaka

    8 szt. (bez skóry i ości)
  • cebula dymka

    2 szt. (posiekane w kostkę)
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • kurkuma mielona

    2 łyżeczki
  • kolendra

    1 pęczek
  • cytryna

    1 szt. (lub limonka)
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • sól morska

    (do smaku)
  • orzechy nerkowca

    4 łyżki (uprażone)
  • ryż

    (ugotowany)

Marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    1 opakowanie
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami foto
Umyte i oczyszczone udźce z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami foto
Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę, startą skórkę z cytryny lub limonki, ostrą czerwoną paprykę i rosół.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami foto
Całość dusić około 20 minut, wlać śmietanę i dusić do miękkości.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami foto
Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku przyprawami w tym kukrumą. Posypać świeżo siekaną kolendrą.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 2. Aromatyczny kurczak z kurkumą i orzechami foto
Podawać z ryżem i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat