Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na kurczaka:
-
maślanka
250 mililitrów -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki -
podudzia z kurczaka zagrodowego
4 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
olej rzepakowy
100 mililitrów -
przecier pomidorowy
4 i 1/2 łyżki -
pomidory pelati
250 mililitrów -
chleb naan
3 sztuki -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
bulion drobiowy
50 mililitrów -
śmietana
3 łyżki -
natka kolendry
1 pęczek
Do smaku:
-
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
do smaku -
imbir
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.
Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.
Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.
Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.
Podanie:
Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.
Uwagi:
Olej rzepakowy możesz zastąpić arachidowym.
Mięso zamarynowane w maślance powoduje, że staje się ono miękkie, kruche i soczyste. Czerwoną papryczkę podczas krojenia trzymamy za ogonek!![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się