Doradca Smaku XI: Kurczak tikka masala, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kurczak tikka masala, odc. 10

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na potrawę pochodzącą z … Wielkiej Brytanii, ale inspirowaną kuchnią indyjską. Kurczak tikka masala – aromatyczny, bo doprawiony czosnkiem, imbirem  oraz ostrą papryką mieloną. Pyszne danie na lunch, obiad lub kolację.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kurczaka:

  • maślanka

    250 mililitrów
  • musztarda miodowa

    2 łyżeczki
  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • przecier pomidorowy

    4 i 1/2 łyżki
  • pomidory pelati

    250 mililitrów
  • chleb naan

    3 sztuki
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • bulion drobiowy

    50 mililitrów
  • śmietana

    3 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek

Do smaku:

  • garam masala

    do smaku
  • imbir

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.

Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.

Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.

Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.

Podanie:

Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.

Uwagi: 

Olej rzepakowy możesz zastąpić arachidowym.

 

Doradca Smaku
Mięso zamarynowane w maślance powoduje, że staje się ono miękkie, kruche i soczyste. Czerwoną papryczkę podczas krojenia trzymamy za ogonek!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.09.2019 11:15
Bardzo smaczny kurczaczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat