Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak tikka masala, odc. 10
Kurczak tikka masala to kawałki kurczaka zanurzone w kremowym, niezwykle aromatycznym sosie masala. Podaj go z chlebkami naan lub ryżem. Posypany świeżymi listkami kolendry zyska jeszcze bardziej na smaku i aromacie
Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.
Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.
Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.
Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.
Podanie:
Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.
Uwagi:
Olej rzepakowy możesz zastąpić arachidowym.