Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagnięcina mielona

    600 g
  • cebula

    1 szt.
  • kolendra cała

  • kminek cały

  • przyprawa orientalna

    (mieszanka)
  • papryka słodka mielona

  • cynamon mielony

  • oliwa

    50 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna foto
Mielone mięso jagnięce wkładamy do miski. Siekamy drobno cebulkę. W mięsie w misce robimy na środku wgłębienie i tam wsypujemy posiekaną cebulkę. Do mięsa dodajemy przyprawy orientalne, kminek, paprykę słodką i cynamon. Kolendrę całą rozdrabniamy w moździerzu i również dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Ręką wyrabiamy mięso z wszystkimi dodanymi składnikami. Doprawiamy jeszcze z wierzchu przyprawą orientalną i ponownie: solą morską i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna foto
Następnie z niewielkiej porcji mięsa formujemy podłużne wałki i wbijamy w nie długą wykałaczkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną patelnię kładziemy patyczki z mięsem i smażymy krótko z obydwu stron.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna foto
Przekładamy patyczki z mięsem do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 6 minut. Musimy uważać, aby mięso nie było za suche.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.40 : Kefta orientalna foto
Mięso przekładamy na talerz, który możemy ozdobić listkami świeżej mięty i papryczką czerwoną.
Doradca Smaku
Przyprawa orientalna, którą została przyprawiona kefta to RAS EL HANOUT, w której skład wszedł: kardamon, goździki, cynamon mielony, papryka chili, kolendra, kminek, pieprz, papryka słodka , kurkuma,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat