Kalafior z jajkiem Eli

Kalafior z jajkiem Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    50 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • jajka

    8 sztuk
  • ziemniaki młode

    2 kg
  • masło

    100 g
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • koperek

    do posypania ziemniaków
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • kalafior

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Kalafior włożyć do garnka z wrzątkiem,dodać mleko,cukier,sól(dość dużo) i ugotować do miękkości,ale nie przegotować.Masło rozgrzać w rondelku i gdy będzie wrzeć dodać bułkę tartą(uważać żeby masło nie wykipiało) i smażyć,aż bułka się zrumieni.Na patelni(najlepiej dołkownicy)rozgrzać olej,wbić jajka,posolić,przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu,aż białka się zetną.Na talerz wyłożyć ziemniaki i posypać koperkiem.Obok ziemniaków wyłożyć kalafior,polać go zrumienioną bułką z masłem i jajka.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

buksiak12

15.09.2010 14:11
wygląda smakowicie

Przemek4

16.07.2010 13:13
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat