Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limoncello giallo [żółte]

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 5 dużych
cukier do smaku
spirytus 150-200 ml
wódka 1/2 (mocna)

Przepis i sposób przygotowania na: Limoncello giallo [żółte]

Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Z cytryn wycisnąć sok i zamrozić w kostkarce do lodu.
Kiedy macerat jest gotowy przecedzić go przez gęste sitko wyłożone kawałkiem gazy.
Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem.
Resztą zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do zmacerowania na miesiąc lub dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.10.2012 01:14
To jest chyba najbardziej typowe włoskie limoncello, jakie się w Italii robi w wielu domach :)
Zdzisław 21.10.2012 00:27
fajne smaki
Patrycja25 20.10.2012 20:26
smaczności
Sylwia56
Sylwia56 20.10.2012 20:06
mocne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak